Cel mai greu se schimba comportamentele. La fel si in servitul cafelei.

Daca ne uitam putin in jurul nostru cafeaua se gusta dupa ce adaugam un pliculet de zahar. 90% din automatele de vending au setat standard 5 grame de zahar la fiecare cafeluta (indiferent daca se serveste espresso sau latte machiatto).

In experienta mea de vanzator de cafea, am crezut foarte mult in mitul ca o cafea buna este cea in care zaharul pluteste putin peste crema. Am sa revin la aceste mituri ale cafelei in care am crezut si nu sunt putine si nici adevarate. In mintea mea nici nu concepeam o cafea fara zahar.

Nu vreau sa intru in taramul dietelor sau a efectului zaharului asupra sanatatii...

E vorba de gust. Care este gustul unei cafele la care adaugam doua plicuri de zahar si un puc de lapte condesat? Mai facem diferenta dintre o cafea buna si una mai putin buna? Probabil ca da, dar nu va fi o diferenta de gust care sa justifice diferenta de bani.

Calitatea unei cafele este data de foarte multi factori: tipul cafelei (robusta/arabica) originea cafelei, tipul pamantului, altitudinea, modul de recoltare, decorticare, uscare, transport, modul de prajire, ambalare, pastrare, rasnire, preparare ....(sunt sigur ca am sarit cativa factori).

Daca am facut o cafea ca la carte, dintr-o origine buna, un profil de prajire potrivit, o rasnire exacta, o extractie de barista (batran), iar cand o bem adaugam doua lingurite de zahar......n-am facut nimic...bun.

E ca si cum am manca intr-un restaurant cinci stele Michelin (nu stiu daca e scris corect), iar cand ne vine mancarea fara a o gusta adaugam doua linguri de sare, putin piper si ketchup.

O cafea buna trebuie sa prezinte cateva note placute la gust (sau nu) , dar trebuie sa distingem ceva, ceva ce a vrut sa spuna prajitorul care i-a dat profilul de prajire, ceva ce are in ea, ceva ce a vrut sa extraga barista. Notele citrice la o Etiopia Yrgachefe mi se par foarte placute. Cu zahar nu se poate bea, e o combinate de acru cu dulceag.

Zaharul ascunde aromele cafelei. De obicei zaharul il punem la o cafea amara, ceea ce poate fi din mai multe cauze: sunt multe boabe robusta, cafeaua a fost extrasa prea mult, rasnitura a fost prea mare etc.

Zaharul este dusmanul unei cafele bune. Preferam sa adaugam zahar pentru a gasi un gust familiar decat sa cautam o cafea buna.

Putin zahar poate fi un potentiator de gust, dar sa nu ne amagim- in 90% din cazuri punem zahar pentru ca e cafeaua proasta.

Oarecum e si normal sa fie cafeaua amara (proasta). Venim dupa o traditie in care cafeua la ibric se dadea in clocot de mai multe ori, cafeaua la espressor trebuie sa fie mare eventual servita in cana si cu lapte, cafeaua macinata sta in dulap cateva sapatamani dupa desfacere...

OK, punem zahar in cafea, dar hai sa mergem si la cate un coffeeshop si sa vedem ce ne spune autorul. Daca dati 6 lei/10 lei pe un espresso, intrebati barista ce v-a preparat, cum a preparat, la ce gusturi sa va asteptati... Gustati cafeaua, savurati cafeaua. O extractie buna nu se obtine usor, nu la orice aparat si nu oricum...

Daca bem acasa cafeaua, haideti sa bem fara zahar. Schimbati cafelele pana gasiti un gust bun, care sa va placa. Gustul e subiectiv, trebuie sa ne rasfatam si sa gasim ce ne place cu adevarat. Probabil ca gustul se mai poate si educa...probabil.

Am baut Geisha Panama o cafea  echilibrata, destul de scumpa. Initial m-a dus cu gandul la un ceai (era preparat la un V60), abia cand am baut a doua ceasca am simtit un gust foarte placut si ...altfel.

Nu compara o cafea ieftina in care am pus zahar cu o cafea "buna" fara zahar (si aici sunt ceva surprize).

Daca beti o cafea pe zi (doua) incercati sa fie una buna. Incercati cafele noi, prajitori noi, barista noi. S-ar putea sa merite !!!


Marian