Rolul pastilelor de curatat este de a ne asigura ca bem o cafea curata, aromata, iar durata de viata a espressorului de cafea creste.

Principalii producatori de automate de cafea (Saeco, Krups, Jura, WMF...) au implementat la produsele lor o functie de spalare cu detergent sub forma de pastile. Pastilele sunt un detergent special conceput pentru automate de cafea pentru a indeparta rezidurile.

Curatarea cu pastile pentru reziduuri este o operatie diferita de decalcifiere si are cu totul alt rol.

Printre avantajele folosirii pastilelor de curatat aparatele de cafea:

-indeparteaza mirosul si gustul suspect al uleiului de cafea statut si depus pe diferite componente ale automatului.

-indeparteaza rezidurile de cafea de pe site, iar cafeaua va fi extrasa cu eficienta maxima din nou (sunt des intalnite cazurile de site infundate de la reziduri).

-indeparteaza rezidurile de pe grup, acesta va presa cu maxima eficienta din nou.

Jura si WMF sunt cateva dintre espressoare care au operatia de spalare cu pastile obligatorie (in caz contrar ele se opresc). WMF recomanda spalarea cu pastile zilnic, dar intalnim destul de des astfel de espressoare cu sute de mii de cafele procesate !!!

La espressoarele Krups recomand (aproape imperativ) folosirea pastilele de curatat reziduri. Multe din automatele lor nu au motor electric este sunt actionate pe un principiu hidraulic (cu apa), iar sitele  incarcate cu reziduuri ar putea sa il afecteze imediat. Pastilele de curatat uleiul Krups sunt destul de usor de folosit.

pastile curatat uleiul cafea krups

De asemenea la espressoarele Saeco am intalnit destul de des defectiuni la rotile dintate ale motorului ce actioneaza grupul.Rasnire foarte fina, espressor necuratat, site infundate, grup neuns sunt doar cateva din ingredientele unei deteriorari rapide a espressorului. Curatarea este cea mai eficienta arma. Patilele de curatat Saeco sunt ambalate 10 bucati/folie, pentru folosire casnica ajunge mai bine e un an.

pastile de curatat saeco

Multe din noile espressoare Jura, nu mai au grupul detasabil pentru a se curata de rezidurile depuse pe el. Respectarea programului cu pastile de curatat Jura este cam obligatorie

Am intalnit destul de des si site infundate la espressoarele manuale. In special la espressoarele cu portafiltru sub presiune. Aceste portafiltre sunt concepute pentru a face cafeaua mai cremoasa, dar sunt concepute pentru cafea rasnita mai grosier. In momentul in care se foloseste cafea macinata fin, acestea risca sa se infunde. Pentru ele exista detergent praf, dar uneori si o pastila zdrobita poate face minuri.

Exista si pastile universale, dar noi recomandam sa se foloseasca produsele specifice fiecarui automat. Programul de spalare este diferit la fiecare automat, iar alte pastile nu ar apuca sa se dizolve sau ar avea un efect mai putin eficient.

pastile curatat automatul de cafea

In concluzie: aveti grija de espressor si veti avea parte mereu de o cafea de calitate!