Adaptabilitate...

Am inceput acest proiect cu vanzare de cafea si ceaiuri in 2014 cand inca nu se iesise din criza financiara...

Acum a venit totul brusc, totul deodata, totul necunoscut...

Suntem un mic business, ce traim din vanzari de cafea, ceaiuri, consumabile si accesorii.

Totul a inceput cu o crestere a cantitatilor vandute catre cafenele, restaurante, shop-uri. Speriati de ce e in Italia au facut stocuri, stiind ca e posibil sa se rupa lantul de aprovizionare, era mijlocul lunii martie.

La cateva zile a venit tsunami-ul: barurile, cafenelele, shop-rile se inchid. Imediat majoritatea firmelor si-au trimis angajatii sa lucreze de acasa sau pur si simplu in somaj.

Cei de mai sus erau o mare marte a clientilor nostri "de volum". Adica cumparau pentru a deservi mai multe persoane, implicit cumparau o cantitate mai mare...

S-a terminat, ca fie toata treaba completa o parte din clientii inchisi ne plateau la termen ceea ce inseamna ca urmau sa ne plateasca... Nu stim cand se va intampla avand in vedere ca prioritatea este platirea salariilor, chiriilor  pentru a supravietui si ei .

Furnizorii nostri au anuntat si ei schimbari: somaj tehnic (inchiderea activitatii), lipsa stocuri, scumpiri, nu la toti .

La randul nostru trebuie sa platim furnizorii cu care lucram la termen.

A inceput o mica lupta pe toate fronturile:

Vanzari mai mici- pentru a supravietui aveam nevoie de cheltuieli mai mici: renegociere cu proprietarii spatiului, contabil, rate, dari la stat (mai degraba vorbim de ingaduinta pentru aceasta perioada).

Fiind un business mic, o aparte din lichiditati se afla blocate la clientii nostri si nu dorim sa punem presiune pe ei (oricum nu ar putea plati pana nu isi rezolva nevoile vitale). Am discutat cu furnizorii carora trebuia sa le platim si am convenit sa facem plati partiale. Am rezolvat pentru moment problema lichiditatilor, insa ne e foarte greu...

DIscutiile cu furnizorii au fost ceva fantastic. Nu credeam ca o sa ne zica un furnizor blocat total (si la care mai avem facturi de achitat) ca noi trebuie sa continuam si or sa gaseasca solutii sa ne furnizeze in continuare doar ca sa supravietuim.

S-au sudat relatii de care nu eram constienti inainte de pandemie. Majoritatea furnizorilor ne-au vazut ca parteneri si lucram impreuna sa trecem mai departe. Sunt si exceptii, dar nu putem judeca prin ce trec alte firme, care poate sunt in situatii mai grele decat noi.

Am continuat, am vandut si vindem in majoriatatea cazurilor catre persoane fizice. In prima saptamana cele mai multe comenzi  au fost de la clienti "fideli", care ne cunosteau deja.

Am prins curaj, am lucrat dublu, am cautat sa punem produse noi, sa ne mentinem peste linia de plutire, care o fi ea.

Dorim sa sprijinim micii producatori: prajitorii, manufacturile locale. Judecand putin toti sunt intr-o situatie neplcacuta si producatorii locali si nelocali. Eu intru in contact cu angajatii firmelor. Locale sau nelocale angajatii sunt oameni, romani (sau "neromani"), dar toti vor sa duca o paine acasa in perioada asta. Toti lucreaza pentru strictul necesar. Toti sunt partenerii nostri. Oricat de mult imi plac business-urile locale (ca si al nostru), trebuie sa pastram locurile de munca la cat mai multi oameni.

Curierii s-au umplut. Cum zic ei sunt full. Au vanzari ma mult decat in perioda de sarbatori. Am vrea sa fie de la noi, dar nu. Noi facem tot posibilul sa le usuram munca: le coboram coletele pe rampa si ii asteptam sa le ia. E bine ca pastram distantarea sociala ei sunt joi la masina noi le dam coletele de pe rampa. Dar sunt cam "terminati" de abia mai fac fata volumului mare de lucru, iar ca a venit caldrua cu masca si manusi 8-12 ore pe zi...

Sunt si cateva lucruru bune: a crescut procentul celor ce platesc cu cardul si a scazut procentul retururilor.

Suntem deschisi-este tot ce conteaza. Cafenelele, restaurantele, shop-urile n-au avut norocul nostru. Cunosc mici coffee-shop-uri (nu cred ca e scris corect) care erau la limita supravietuirii inainte de pandemie. Vara la noi e o scadere ciclica, iar pandemia se va termina cand incepe vara. Pandemia se va termina (sigur se va termina) iar micile business-uri vor incepe cu chirii, datorii, dari de platit din urma. Nu stiu cum se va concretiza ajutorul de la stat, insa  nu prea am cunoscut pana acum acest termen.

Firmele vor incepe activitatea prin a plati salarii si restante. Se vor taia abonamentele la fitness, cafea, excursii... macar o perioada.

Acum termenul de "parteneriat" l-am inteles cu adevarat.

Au inceput sa se gaseasca produse sanitare: masti, geluri, manusi, cloramina...Renuntam la micile improvizatii (masti purtate de mai multe ori, spirt pe maini pana s-au uscat si au crapat...)

Este greu, dar intotdeauna este loc de "si mai greu". Ne adaptam cu bine sau cu mai putin bine si vom trece peste aceasta perioada.

Ne auzim cu bine,

Marian

inca vanzator de cafea