Lavazza Espresso Point sunt capsule cu aproximativ 7 grame de cafea macinata si sunt prezente pe piata de peste 20 de ani. Lavazza Blue si-a facut cunoscuta prezenta pe piata din Romania de mai putin timp ~7 ani.

Lavazza Blue a fost agreata de cei mai puternici distribuitori din Romania si promovata destul de agresiv. Avea toate avantajele necesare: multe sortimente, ~2 grame de cafea in plus (peste 20%), aparate noi, bune la pret.

Daca te duceai la un client cu un sampling in care aveai amandoua sortimentele, aproape sigur alegeau Lavazza Bue. La noi se bea cafea cafeaua destul de lunga, iar cele doua grame in plus se simt destul de bine.

Mi-am reglat speach-ul (asta era acum vreo 8 ani), desi aveam amandoua sortimentele recomandam neconditionat Lavazza Blue.

Am ajuns cu oferta la un italian. Intr-o romano-italiana perfecta mi-a spus ca vrea capsulele care sunt doua intr-o folie (espresso point). Am incercat sa-i explic ca Lavazza Blue se vand mai bine, dar el o tinea pe a lui Espresso Point. Stiam de la seful meu ca italienii sunt client buni, beau cel putin 5 cafele pe zi (aici era vorba de un barulet) si nu vor dori bea "niciodata" Lavazza Blue-dar intuiam ca e doar un mit (sau ambitia mea de "Gigi contra" isi facea datoria).

I-am dus Un aparat Lavazza Espresso Point destul de modest (un EP 800- nu se mai fabrica de ceva timp). Italianul a luat nerabdator aparatul l-a instalat singur, a pus capsula, a facut o cafea. A vazut cum curge si a zis ca asta e cafeaua (am inteles mai mult din privirea lui bucuroasa). Concluzia mea a fost "e nebun" Lavazza Blue avea doua grame in plus...Dupa nici sase luni, barul a dat faliment, insa bucuria de pe fata italianului mi-a ramas intiparita in minte.

Au trecut anii, intre timp am inceput sa descopar si eu ca de fapt a face cafea inseamna a extrage cafea, iar macinatura este pentru cafea ca motorul pentru masina. Extractia unei cafele se face ~25-30 de secunde. Daca macinatura la cafea este mare cum e la Lavazza Blue (inclusiv la sortimentele espresso) este foarte greu sa scoti un ristretto bun. De fapt italianul nici nu s-a uitat la sortimentul de cafea, el s-a uitat la cat de subtire curgea cafeaua in cescuta, el a cautat sa extraga un ristretto dintr-o capsula intr-un timp cat mai bun....Cele doua grame in plus nu-l interesau deloc, el oricum isi bea cafea "din doua in doua ore".

De fapt, macinatura cafelei este un mare avantaj al capsulei de cafea (alaturi de calitatea cafelei dinauntru, a faptului ca sunt ambalate individual si isi pastreaza aroma pentru enorm de mult timp...). Marii producatori macina cafeaua din capsula exact cum trebuie consumata...Problema e la consumatori care doresc sa scoata dintr-o capsula espresso o cana intreaga de cafea. Rezultatul va fi.....

Sunt producatori de capsule de cafea (nu e cazul la Lavazza Blue sau Espresso Point) care au pus un cititor de bare pe automat si capsula, iar aparatul dozeaza cantitatea de apa in functie de macinatura cafelei. Ce e si cu tehnologia asta...

La capsulele Lavazza Espresso Point granulatia macinaturii o putem alege pentru fiecare sortiment (gran espresso -mai mare, espresso-macinat fin, gran cafe la unele sortimente).

La capsulele de cafea Lavazza Blue cafelele macinate "mai fin" sunt semnalate ca fiind espresso.

Pe scurt...au si capsulele avantajele lor!

Marian C.

Daca doresti sa cunosti o parte din sortimentele Lavazza Espresso Point click aici

Daca insa ai aparat Lavazza Blue click aici