Articol rescris

1. Ce este decalcifierea.

Decalcifierea reprezinta operatiunea de indepartare a calcarului depus de apa pe piesele espressorului de cafea.

2.De ce este necesara decalcifierea espressoarelor de cafea.

Apa contine minerale, care se depun pe piesele espressorului de cafea: boiler, rezistenta, furtune, garnituri etc. In timp espressorul incepe sa nu mai functioneze la parametri optimi: nu mai incalzeste apa cum trebuie, debitul este mult mai mic, cafeaua nu mai are gust, curge apa din espressor sau chiar nu mai functioneaza.

Pentru a nu se depune calcar, putem folosi un filtru special de dedurizare (de obicei fiecare producator de espressoare au si asemenea filtre dedicate) sau sa folosim apa potabila de la o instalatie ce are astfel de filtre.

In 90% din cazuri espressoarele de cafea se folosesc fara astfel de filtre, fiind necesara efectuarea periodica a decalcifierii.

Decalcifierea este o inteventie preventiva asupra espressorului, care ii mareste perioada de folosire si ii pastreaza parametrii pentru mai mult timp. Decalcifierea este mult mai ieftina decat orice reparatie a automatului stricat din cauza calcarului.

decalcifiant automat cafea

3. Cand facem decalcifierea

Din acest punct de vedere sunt doua tipuri de espressoare:

  • care ne anunta cand trebuie facuta decalcifierea (modele de la  Saeco, Jura, Gaggia, Delonghi, Schaerer etc)
  • care nu au functia de decalcifiere (majoritatea espressoareleor manuale mici, modele de la Saeco, Gaggia etc)

Modelele de espressoare care au alarma de decalcifiere se vand, de obicei, cu un kit prin care aflam duritatea apei pe care o folosim in mod uzual. Facem aceasta analiza la apa si introducem datele in meniu (de obicei o scara de la 1 la 5 a duritiatii). In functie de aceasta setare fiecare espressor calculeaza cand trebuie facuta decalcifierea (de obicei ~500 de cafele sau 2 luni de utilizare)

La modelele care nu au program de decalifiere este recomandata o decalcifiere la 500 de cafele sau doua luni. Calcarul se depune si la o utilizare cu o frecventa redusa a automatului.

Uneori putem observa o inalbire a vasului de apa sau chiar bucati mici albe de calcar in apa. Uneori espressoarele pot functiona in paremetrii mult timp fara decalcifiere, insa sa tinem cont de aceasta este o operatie de preventie si trebuie facuta chiar daca nu vedem nici un semn ca espressorul ar avea nevoie.

4.Ce substanta folosim la decalcifiere

Uzual fiecare producator de espressoare de cafea are si solutii de curatare si decalifiere. Astfele exista solutii de decalcifiere SaecoDelonghi, Krups, Jura etc. Exista insa si solutii universale special concepute pentru decalcifiere: CeragolHeitman etc.

decalcifiant saeco philips automat cafea

Solutiile universale sunt recomandate doar daca sunt certificate pentru espressoare de cafea si au instructiuni de utilizare. Atentie solutiile de decalcifiere pentru alte electrocasnice pot fi toxice si pot cauza accidente cumplite. Solutiile intra in contact cu piese pe unde va trece ulterior apa si produsul final pe care il consumam. Ideal ar fi sa fim foarte atenti la aceaste solutii si cum facem decalcifierea.

decalcifiere delonghi

Nu recomandam otetul. Otetul contine alcool, iar in contact cu piese calde (boiler, sigurante) se va evapora mai repede decat apa. Acesti vapori se vor depune pe piese sau produse. Am intalnit un caz, cand in urma decalcifierii aburii de la otet au umezit cafeaua, care ulterior au blocat rasnita. Pe de alta parte mirosul de otet se indeparteaza destul de greu.

5. Cum facem decalcifierea

Solutiile pot fi de doua feluri: lichide sau solide (pastile sau praf).

decalcifiere automate cafea solutie ieftina

Solutiile lichide se pot amesteca cu apa direct in bazinul espressoarelor. Pentru pastile sau praf recomandam ca amestecul sa se faca intr-o sticla cu apa pentru a se dizolva complet. Altfel exista riscul ca praful sa ramana pe fundul bazinului si sa nu isi faca treaba.

La espressoarele care au in meniu alarma de decalcifiere, de obicei au prevazut si program de decalcifiere. Astfel automatul ne va arata pas cu pas cum se face decalcifierea (se lasa espressorul sa se raceasca, se toarna solutia, se da drumul la program, se scurge solutia, de obicei prin cappuccinator, iar la final se clateste cu apa curata).

La espressoarele fara programe de decalcifiat, in genereal s-ar proceda in felul urmator:

Se opreste espressorul si se lasa la racit pana ajunge la temperatura camerei.

Se dilueaza solutia si se toaran in bazin conform instructiunilor de pe ambalaj.

Se da drumul la espressor si se lasa sa curga ~100 ml de solutie prin cappuccinator (daca nu are prevazut, sa curga apa pe unde curge cafeaua, apa calda).

Se opreste espressorul, se lasa sa actioneze 10-15 minute dupa care se repeta operatia. Si repetam pana terminam solutia din bazin.

Clatim bazinul si il umplem cu apa potabila. Lasam sa curga un toata apa din bazin prin espressor, dupa care repetam si mai clatim inca o data si decalcifiera ar trebui sa fie gata.

ATENTIE la tipul se solutii folosite si la modul in care facem aceasta operatie. Daca nu vrem sa riscam, sau espressorul deja nu mai functioneaza cum trebuie putem apela la un service specializat.

Decalcifierea ne indica respectul fata de espressorul nostru si fata de cafeaua pe care o consumam zilnic!

Vedeti descrierea solutiilor de decalcifiere de la cele mai raspandite automate de cafea, livrare gratuita in Bucuresti (comanda minima 50 lei):

Solutie pentru decalcifiat Saeco: click aici

Solutie decalcifiere pentru Delonghi: click aici

Solutie-pastile pentru decalcifiere  Krups: click aici

Solutie-pastile pentru decalcifiere Jura