Incercati cafea proaspat prajita

Published In: Despre cafea Created Date: 2018-01-10 Comment: 0

Avantajele unei cafele proaspat prajite

Majoritatea brandurilor de cafea consacrate si-au avut inceputurile intr-o mica prajitorie locala sau intr-un shop cu prajitor. Incet s-au dezvoltat, au depasit bariera locala, capacitatea prajitoriei s-a marit, iar businessul s-a trasformat in prajitorie industriala.

 

Cafeaua proaspat prajita este mai aromata, notele delicate sunt mai accentuate, creama este mai consistenta

 

Cafeaua prajita are trei mari dusmani: oxigenul, umiditatea si caldura.

In urma prajirii boabele de cafea verde isi trasforma proprietatile, boabele isi maresc volumul, pierd din greutate, dar cel mai important se formeaza uleiurile esentiale care dau aroma, gustul si savoarea fiecarui sortiment.

 

Imediat dupa prajire, boabele "mai lucreza in bine" inca 3-7 zile, "se degazeaza" in termeni tehnici. Dupa acest interval boabele ating varful de calitate, cand putem obtine in ceasca un gust desavarsit, cu note foarte pronuntate, cu  crema "adevarata". Ideal este sa consumam cafeluta intrun interval de pana la o luna de la data prajirii.

Dupa degazare, cafeaua incepe sa se deterioreze (sa se oxideze). Aceste proces este incetinit, dar nu stopat, daca vom pastra cafeaua intr-un loc rece (fara diferente de temperatura), umiditate scazuta si intr-un recipient etans (sau punga cu valva unidirectionala).

Cafeaua prajita de mult timp, prinde umezeala, uleiurile se evapora si putem avea surpriza sa avem un produs final cu crema inerta cu miros si gust suspecte.

 

Majoritatea celor care vand cafea proaspat prajita au stocuri foarte mici, de obicei pentru cateva zile.  In prezent cafeaua Boero este prajita local, de doi prajitori diferiti: Cafe Plaisir si Concept Bike Cafe. 90% din cazuri nu avem cafele pe stoc, lucram cu stocul prajitorului. .

Am avut o discutie cu unul din prajitori, cand in mai mult zile la rand am fost si am ridicat doar cate o punga de cafea/ zi. S-a mirat si m-a intrebat daca mai e rentabil pentru noi ? Cu siguranta e cel mai rentabil pentru toata lumea asa :))

 

cafea proaspat prajita boero

Cafeaua prospat prajita aduce un plus valoare comunitatii

Fiecare prajitor isi aduce aportul la fiecare cafea pe care o prajeste. Prajirea o face in functie de originea cafelei, modul ei de procesare, umiditea din aer temperatura din incaperea prajitorului si multi alti factori.

 

Un prajitor bun va reusi sa scoata ce e mai bun dintr-o cafea verde. Prajitorul este ca un chef-bucatar, aceeasi cafea are note diferite la prajitori diferiti. Incet ne vom educa gustul, vom cauta origini diferite, note distincte

 

Majoritatea cafelelor proaspat prajite sunt single origin: Etiopia Yirgacheffe, Peru Cajamarca, Peru Altura, Salvador Volcano Del Chingo. Folosind cafeaua proaspat prajita avem posibilitatea de a savura cateva produse cu note foarte placute. Putem alege, iar in timp sa recunoastem gustul unei anumite regiuni sau unui anumit tip de cafea. S-ar putea sa vrem sa incercam mereu altceva, sau sa ne oprim la gustul care ni se potriveste.

 

Folosind cafea prospat praijta vom sprijini in primul rand  comunitatea de profesionisti in acest domeniu, implicit comunitatea locala in general. Trec peste bla,bla cu mai multe locuri de munca locale, mai muti bani din taxe, daca dezvoltam prajitorii locale (este logic si simplu de dedus ca asa se intampla).

 

Prajitorii merg la concursuri, scriu articole, fac sesiuni de degustari... pe scurt aduc un plus valoare in domeniul cafelei. Prin ei bautorii de cafea devin mai exigenti, iar gusturile noastre vor fi "mai educate".

 

cafea proaspat prajita boero

 

ps: desenul cu boaba prajita este facut de artistul nostru preferat Comic Gianchi (Serban).

Tags:

Leave A Comment

Captcha


Panel Tool

Reset